„Když seš ten kapitán, tak nás můžeš oddat!“

Každý z nás jistě tuto větu v různých obdobách slyšel. I když se může na první pohled zdát, že jde o problematiku spíše úsměvnou. Z právního hlediska může být poměrně zajímavá.

Jak to s tím oddáváním tedy je?

Na palubě lodi může docházet ke střetu několika právních řádů a pravidel:

  1. Právo státu vlajky: Základním pravidlem je, že na palubě lodi platí právo státu, ve kterém je loď registrovaná. Na lodi registrované v ČR tedy platí české právo.
  2. Právo přímořské země: V teritoriálních vodách platí právo státu, který vykonává jurisdikci v dané oblasti.
  3. Mezinárodní pravidla: Navíc platí pravidla mezinárodních norem, jako je Úmluva pro zabránění srážkám na moři (COLREG 72) a plavební předpisy přímořského státu.

Na volném moři tedy má hlavní slovo právo státu vlajky.

Pokud jde o oddávání na moři, české právo umožňuje veliteli na plavidle plujícím pod českou vlajkou snoubence oddat. Podmínkou však je, že snoubenec se nachází v přímém ohrožení života.

České právo je v tomto ohledu tedy poměrně přísné. Přátelům tedy můžete směle odpovědět, že ne, protože doufáte, že nenastane situace, kdy by oddání na moři právní řád umožňoval.

Je-li alespoň jeden ze snoubenců státním občanem České republiky, velitel plavidla pak zašle oddávající protokol o uzavření manželství bezodkladně zvláštní matrice v Brně buď z ciziny prostřednictvím zastupitelského úřadu České republiky nebo přímo. V případě cizinců je příslušným k provedení zápisu do matriční knihy Úřad městské části Praha 1.

V protokolu o uzavření manželství se uvedou alespoň jména a příjmení manželů, jejich rodná čísla, popřípadě datum a místo narození, platný úřední průkaz, kterým prokázali totožnost, a prohlášení, že jim nejsou známy okolnosti, které by uzavření manželství vylučovaly. Dále buď vyjádření lékaře o zdravotním stavu snoubence, a není-li to možné, prohlášení. Cizince je potřeba před uzavřením manželství poučit, že takto uzavřené manželství nemusí být platné na území jejich domovského státu.

Potud je tedy situace na lodích plujících pod českou vlajkou poměrně zřejmá. Na charterových lodích, nebo lodích plujících pod cizí státní vlajkou však platí právní řád toho kterého státu. Pokud tedy máte takové úmysly, doporučuji se seznámit s konkrétní právní úpravou.

Více např. zde: https://www.mvcr.cz/clanek/obcan-na-urade-manzelstvi-uzavreni-manzelstvi-v-pripade-primeho-ohrozeni-zivota.aspx